top of page
Αναζήτηση

Τι χρειάζεται να ξέρω πριν σπουδάσω Οικονομικά

Έγινε ενημέρωση: 12 Ιαν 2024



Καλωσορίσατε στα blog της σελίδας μας. Εδώ θα μιλάμε για θέματα τα οποία απασχολούν μελλοντικούς και υφιστάμενους φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών. Αυτό το blog θα είναι λίγο πιο προσωπικό, πιο ανθρώπινο και λιγότερο ρομποτικό. Εδώ θα δίνουμε συμβουλές, θα μιλάμε για εμπειρίες και θα απαντάμε ερωτήσεις που μόνο ένα άτομο που υπήρξε φοιτητής Οικονομικών θα μπορούσε να απαντήσει.


Πριν μερικά χρόνια και εγώ, μια τέτοια περίοδο σαν μαθήτρια Λυκείου ονειρευόμουν την στιγμή που θα είμαι και εγώ φοιτήτρια, σπουδάζοντας αυτό που αγαπώ. Εννοείται ότι αγαπούσα από το Λύκειο τα Οικονομικά και ήταν μια επιστήμη που μου φαινόταν πολύ ενδιαφέρον. Δεν ήμουν από τις περιπτώσεις που αναγκαζόμουνα να επιλέξω αυτή την σπουδή λόγω τρίτων παραγόντων, ήταν αποκλειστικά μια δική μου απόφαση γιατί το ήθελα πολύ. Σαν τελειόφοιτοι μπορώ να αντιληφθώ το άγχος και τον προβληματισμό για το τι ακολουθεί μελλοντικά στο Πανεπιστήμιο. Για αυτό έρχομαι να μοιραστώ μαζί σας, τι θα ήθελα να ξέρω πριν πάω για σπουδές.


Μπορώ να πω όμως πως αλλιώς το είχα στο κεφάλι μου, και αλλιώς ήταν στην πραγματικότητα σαν σπουδή. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, τουλάχιστον για μένα δεν ήταν. Απλούστατα, είναι πολλά πράγματα που ένας μαθητής Λυκείου δεν μπορεί να γνωρίζει αν δεν ρωτήσει κάποιον ο οποίος σπουδάζει ή έχει σπουδάσει αυτή την επιστήμη. Δυστυχώς όμως, δεν έχουν όλοι κάποιον γνωστό, ένα συγγενή, ένα φίλο που να μπορούν να ρωτήσουν, για αυτό είμαι εγώ εδώ, για να σας τα πω πριν καν με ρωτήσετε!


Πάμε να δούμε λίγο αναλυτικά και με την σειρά, τι είναι αυτά που θα ήθελα και εγώ να ξέρω, πριν σπουδάσω Οικονομικά.




Τα Οικονομικά δεν έχουν καμία σχέση με την Λογιστική


Σαν μαθήτρια λάτρευα πολύ την Λογιστική. Περίμενα πως με την επιλογή της σπουδής των Οικονομικών, θα έβλεπα συχνότερα ασκήσεις και θεωρίες όπως αυτές της Λογιστικής. Όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχουν 2-3 κοινά μαθήματα των σπουδών και μπορούμε σαν φοιτητές Οικονομικών να επιλέξουμε μαθήματα από τον κλάδο της Λογιστικής, όμως δεν τα βλέπουμε πουθενά αλλού. Ταυτόχρονα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος ο οποίος έχει σπουδάσει Οικονομικά, δεν μπορεί να ασχοληθεί με την Λογιστική. Πάρα πολλοί φοιτητές Οικονομικών έχουν πάρει πτυχίο και μετά έχουν ακολουθήσει καριέρα ως Chartered Λογιστές.


Τα Οικονομικά είναι Μαθηματικά


Αυτό που δεν περίμενα με τίποτα είναι ότι τα Οικονομικά έχουν περισσότερα κοινά με Μαθηματικά παρά με Λογιστική. Οι Οικονομικές Επιστήμες βασίζονται πάνω σε Μαθηματικά και ιδιαίτερα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης του σχολείου. Για αυτό άλλωστε είναι προαπαιτούμενα τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης στις Παγκύπριες εξετάσεις για να μπορούν να εισαχθούν σε αυτό τον κλάδο. Τα πιο σημαντικά μαθηματικά που χρειάζεται να ξέρει κάποιος είναι οι παράγωγοι και τα ολοκληρώματα. Τα υπόλοιπα δεν τα βλέπουμε τόσο συχνά. Υπάρχει μια αλυσίδα μαθημάτων που αφορούν μόνο τα μαθηματικά (Μαθηματικά 1, Οικονομικά Μαθηματικά 1 και Οικονομικά Μαθηματικά 2) που βλέπουμε εκεί λίγο πιο πολύ και άλλα μαθηματικά, αλλά στα υπόλοιπα μαθήματα της σπουδής βλέπουμε κυρίως παραγώγους και ολοκληρώματα.


Είναι τα μαθηματικά λόγος να μην σπουδάσεις Οικονομικά; Όχι. Αν αγαπάς τα Οικονομικά και είναι κάτι το οποίο θέλεις να σπουδάσεις, να μην φοβάσαι τα μαθηματικά. Εγώ όταν ήμουν μαθήτρια από το Γυμνάσιο κι όλας, δεν τα πήγαινα ποτέ καθόλου καλά με τα Μαθηματικά. Όμως, τα συνηθίζεις, τα μαθαίνεις λίγο καλύτερα και δεν είναι τόσο περίπλοκα όσο ακούγονται. Μαθαίνεις να αγαπάς ή τουλάχιστον να ανέχεσαι τα Μαθηματικά της σπουδής.


Υποχρεωτικά μαθήματα και από άλλους κλάδους


Μπορεί σε κάποιους να είναι γελοίο αυτό που θα πω, όμως όταν πήγαινα σχολείο ανυπομονούσα να πάω για σπουδές για να διαβάζω μόνο Οικονομικά. Δεν περίμενα πως μέρος της σπουδής θα ήταν να είχα υποχρεωτικά μαθήματα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Αγγλικής Γλώσσας, και να πρέπει αναγκαστικά να πάρω μαθήματα ελεύθερης επιλογής από διάφορους κλάδους όπως Ιστορίας, Ψυχολογίας, Κοινωνικών Επιστημών, Φιλολογίας, Νομικής κτλ. Το θετικό είναι πως για τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής, όπως λέει και το όνομά τους, μπορείς να επιλέξεις ελεύθερα από ποιο κλάδο θα ήθελες να πάρεις μαθήματα, επομένως, μπορείς να αποφύγεις κάποιους κλάδους που σου είναι ανεπιθύμητοι.


Ακόμα και αν σου είναι γνωστά από το Λύκειο, δεν είναι


Μας το λένε οι καθηγητές από την πρώτη κιόλας μέρα πως θα κάνουμε αυτό το λάθος. Στο πρώτο έτος η ύλη είναι πολύ όμοια, ειδικά το πρώτο εξάμηνο, με την ύλη του Λυκείου. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε πως ξέρουμε την εξεταστέα ύλη και το διάβασμα που κάνουμε είναι ελλειπής με αποτέλεσμα να παίρνουμε ένα πολύ χαμηλότερο βαθμό από αυτό που περιμένουμε ή και να μένουμε ακόμα και το μάθημα. Στο πανεπιστήμιο, είναι μεν καλό να έχουμε κάποια βάση από το Λύκειο από το μάθημα των Οικονομικών, αλλά την ύλη που θα αντιμετωπίσουμε στο πανεπιστήμιο πρέπει να την πάρουμε από την αρχή, λες και τα ακούμε πρώτη φορά. Η γνώμη μου είναι πως για τις σπουδές των Οικονομικών πιο σημαντική είναι η γνώση Μαθηματικών, παρά Οικονομικών από το Λύκειο. Επομένως, αν δεν είχες κάνει Οικονομικά στο Λύκειο δεν υπάρχει πρόβλημα, όλοι θα πρέπει να το πάρουν από την αρχή.


Αυτά είναι λοιπόν μερικά από τα πράγματα που θα ήθελα να ξέρω για το Πανεπιστήμιο, πράγματα που δεν μου τα είχε πει κανένας σύμβουλος γιατί μόνο ένα άτομο που υπήρξε φοιτητής στο τμήμα Οικονομικών μπορεί να ξέρει. Εννοείται υπάρχουν πολύ περισσότερα.


Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια από κάτω ή να μας στείλετε ένα email ή εδώ στο chat της σελίδας μας. Θα χαρούμε πολύ να σας βοηθήσουμε και να κάνουμε την εμπειρία σας στο Πανεπιστήμιο όσο πιο ευχάριστη γίνεται.



 
 
 

1 komentar


Xenia Michael
Xenia Michael
15. lip 2024.

Αρκετά βοηθητικό ευχαριστώ πολύ!

Sviđa mi se

©2024 by ECONSTUDENTS. 

© Copyright
bottom of page